Hur jag minskar mitt CO2 utsläpp med en femtedel

Jag har länge gjort det medvetet om att det är bra, men det var först när jag såg den här artikeln som jag insåg hur stor skillnad det verkligen gjorde.

Jag slutade äta kött för några år sedan av två anledningar:
1) Det är dåligt för miljön
2) Det är onyttigt att äta för mycket kött (vilket vi svenskar gör).

Genom denna artikel på hd.se insåg jag dock hur mycket just köttet hade utgjort av min miljöpåverkan! I Sverige äter vi ca 85 kilo / år (2014). Detta är ca 25 kg nötkött, ca 35 kg gris, ca 20 kyckling och resten är annat. Baserad på om jag hade ätit kött som medelsvensson, hade det motsvarat att jag hade kört 3875 + 1260 + 360 = 5 495 km bil per år! Det är alltså som att jag hade åkt bil från Helsingborg till Stockholm 10 gånger! Eller motsvarande utsläpp på 920 kg koldioxid! För att vara kvar på medelsvensson spåret, så är genomsnittsutsläpp CO2 per capita i Sverige ca 4200 kg eller ca 4400 kg, beroende på hur man räknar. Det betyder att om genomsnittspersonen skippar kött minskar man sin klimatpåverkan med ca 20 – 22 procent! Det är en femtedel, eller mer! Enorm stor skillnad, och motsvarar en bra bit som att man inte åker bil alls! (bilkörning är ca 6000 kg CO2 per år per invånare)

Fotnot: Detta avser bara köttkonsumtion, jag äter fortfarande fisk, dricker mjölk och äter ägg. Hade jag inte gjort det hade jag minskat utsläppet ännu mer.
Ibland frågar mig folk hur det är med proteiner och så. Som livsmedelsingenjör känner jag ingen oro – det räcker med mjölk och ägg för att få i sig allt viktigt. Vill man veta mer, kan man läsa en överblick här.

Fotnot 2: Kött är, utöver det väldigt höga CO2 utsläppet, även dålig för miljön på grund av all antibiotika som används i köttindustrin. Det finns en hel rad aspekter på kötts miljöpåverkan.

Fotnot 3: Då jag inte åker bil väldigt ofta (jag har inget körkort) så släpper jag högst troligen ut mer än en femtedel mindre än genomsnittssvensken. Dock flyger jag nog lite mer – så hur mina CO2 utsläpp verkligen ligger till vet jag inte…

Fotnot 4: Ändrade titeln från “mindre förbrukning” till “minskar utsläpp” – en smart läsare påpekade att man ju inte förbrukar CO2, utan släpper ut det. Så var ju dumt skrivet av mig!

4 thoughts on “Hur jag minskar mitt CO2 utsläpp med en femtedel”

  1. En t/r resa till New York från Köpenhamn motsvarar ca 6000 kg co2, så om man flyger bara något mer än genomsnittssvensken så blir det enorma mängder mer utsläpp än någon som som äter kött 24/7.

    Så att du förbrukar mindre co2 än medelsvensson. Nja.

  2. Lade till Fotnot 3, att jag egentligen inte vet mitt CO2 utsläpp – men att det om inget annat är mindre än det hade varit om jag åt kött. Rörande flygresan – är utsläppet per person, eller per flygplan?

  3. Det är per person, men det var en lite väl dyster modell som jag räknade med, om man kollar var ICAO säger från CPH -NYC på ett fullsatt plan av normalmodell:

    Each flight consumes an average of 43,546 Kg of fuel
    The average number of seats per flight is 328
    The average CO2 emitted per passenger is 412.29 Kg

    Detta är enkel resa.

    Du kan räkna själv på http://www.icao.int/environmental-protection/CarbonOffset/Pages/default.aspx

    Men min poäng var att ett par flygresor / år motsvarar enorma mängder kött, mer än vad du nånsin kan äta.

  4. Hm, fattar inte helt. Räknar jag på det blir det ca 800 kg CO2 / resa (tur och retur, dvs 400 kg / enkel resa). Vilket fortfarande är mycket, men stor skillnad på 400 och 6000!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *