Nu är 2019 slut, och jag har reflekterad över året som gått. Jag skriver ju en reflektion varje januari – och har tidigare skrivit en mot slutet av sommaren med, men misslyckats med det i år. Nu är det dags för 2019s reflektioner.
Reflektionen handlar alltid om de bolag jag är verksam i, men egentligen syftet att ge en inblick i mitt liv. Så denna gång börjar jag lite mer med att highlighta mina mer privata val.
Som tidigare sagt, så tycker jag transparens är viktigt, för det tvingar fram ärlighet. Samt det gör det lättare för andra att fatta bättre beslut. Så jag försöker vara transparent, även om det inte är lätt i alla sammanhang.
Privat
Hälsa
Jag har under 2019 haft som mål att:
- äta rätt mycket grönt och relativt nyttigt
- sova 8 timmar per dag
- springa en gång per vecka i snitt
- undvika alkohol
- minska kaffe (för det rubbar min matsmältning)
- minska äta fisk till förmån av att äta musslor (för miljöns skull)
- korttids fasta
Detta har gått helt OK skulle jag säga. Maten har underlättats mycket av att jag 2018 fick reda på att jag är glutenkänslig, så genom att välja bort gluten har det automatiskt blivit mindre pizza och mackor, dvs mindre kolhydrater. Men jag kan fortfarande äta ännu hälsosammare.
Sova har jag hållit rätt hårt vid, nästan till den punkt att det är störigt (om jag är ute och reser eller iväg med andra tex). Jag har även överlag sovit bra, men har under några veckor haft lite sämre sömn pga att jag haft tankar i huvudet från jobb. Men har arbetat med att idenfifiera vilka tankar som stör mig, och hur jag kan undvika dem (största insikten: det är känslan av att jag kanske har gjort någon som är viktig för mig besviken som är det som skapar mest oro hos mig mentalt. Lösning har varit att ta tag i sådana situationer – så att jag vet om det varit fallet eller inte, och hur den andra personen känner).
Springa har gått OK, jag räknade ihop (reggar så klart all träning i Wellbefys träningsdagboksdel) till 44 löprundor under 2019. Så inte en per vecka i snitt, men ändå helt OK tycker jag. Målsättning 2020 är samma som för 2019.
Undvika alkohol är svårt, det är så lätt att ta ett glas vin (öl går ju inte längre lätt, iom glutenkänsligheten). Jag funderar på att kanske säga att jag ska sluta med alkohol helt, för det är lite när jag slutade äta kött tex – att äta mindre kött var rätt svårt, för det är lätt att äta kött. Men när jag väl sade att jag inte äter kött, så var det jättelätt. Vi ser.
Minska kaffe gick initialt bra, men sedan är det för trevligt att sitta med en latte machiatto eller så. Har försökt byta ut de mot Golden Milk, chailatte eller annat. Men jag har sagt en kaffe om dagen är ok – men det blir ofta 2 eller 3. Här borde jag skärpa mig.
Jag har även valt bort kakao då jag blir gasig i magen av det har jag insett. Detta har varit rätt lätt, även om man ibland syndar.
Att äta musslor istället för fisk går sådär. Jag har hittat ett väldigt bra mussselställe nära mig (Bistro V), som har de godaste jag har ätit. Försöker äta där en gång i veckan. Sedan även köpt omega 3 tabeltter från SimrisAlg. Så kan kanske klara mig på det. Men inte alltid lätt.
Det nyaste, som jag bara försökt lite, är att kort tids fasta, dvs försöka att inte äta 12-14 timmar per dag. Rent praktiskt betyder det att jag försöker äta sista måltiden vi 19 / 20-tiden, och sedan inte äter igen förrän kl 09 / 10. Detta går OK, men jag måste komma ihåg det – lätt att råka äta senare på kvällen. Sedan är 12-14 timmar lite för kort tid också har jag hört, ska helst vara mer än 14 timmar, men har inte läst på så mycket om detta, så när jag vet mer ska jag nog ändra mitt upplägg här lite. Men hur som, kort tids fasta ska vara väldigt bra för kroppen och gör att man lever längre, vilket ju är en vettig målsättning att ha.
Vill du veta mer om det med träning, kost och sömn, så handlade 2019 års sista weekly reflection om just detta.
Dejta
Jag har under året försökt dejta, men det har inte gått så bra. Jag har varit på 4 dejts, som inte har lett någonstans. Det svåraste för mig är att få till en dejt – det är svårt att få personer som verkar intressanta att vilja träffa mig.
Detta är en öm punkt hos mig, då jag känner mig rätt misslyckat när det kommer till kärlek och relation av den karaktären. Jag har försökt olika ”strategier” genom åren (att gå in för det väldigt mycket – vilket bara skrämde iväg personer; att inte bry mig alls, vilket jag gjort åren efter det, vilket inte funkat heller; och att engagera mig lite, men inte för mycket, vilket jag försökt göra 2019, vilket inte gett resultat än heller). Vi får se hur detta utvecklar sig, känner mig rätt maktlös här generellt. Men livet går ju bra ändå, det kanske bara inte är meningen helt enkelt.
#weeklyreflections
Jag har startat med vecko-videos, vet inte om relevant, men rätt lätt att göra och relativt kul. Har fått någon slags respons på alla videos, vilket känns kul. Jag förväntar mig inte de som är nära mig ska se dem, de är mer för de som är lite längre bort från mig, om man nu kan säga så. Mest för jag är själv dålig på att kolla på andras videos, och de som är nära mig hör ju mycket av mina tankar löpande ändå.
Det finns ingen plan för dessa, jag gör de så länge det är lätt och kul, och jag får någon respons. Är på youtube ca 30-50 som visar ett ”vanligt” avsnitt, och på Instagram säger den 100-200 views, men det tror jag är alla avbrutna views med.
Jag valde även att köra på engelska, då jag insåg det är bara onödigt göra det endast på svenska, och en bra träning att vara skarp på engelskan med.
Här finns de samlade: #weeklyreflections
Highlights under 2019
Jag gör ju mycket, så det är svårt för mig när jag får frågan vad som är highlights under ett år. Men en sak jag är glad för i år var att jag åkte till Borderland, där jag inte varit på några år. Det är galet att uppleva all det villkorslösa givande som finns där, det som man skulle kunna kalla kärlek, samt all kreativitet. Ska helt klart försöka vara där 2020 också!
Om du är intresserad, så är det just nu dags att registrera sig för att delta i lotteriet för om man kan vara med 2020 eller inte! Ansök till lotteriet
Privat ekonomi
Ni som har följt detta vet att jag inte bryr mig om pengar, och har haft en låg lön hela tiden. Det är fortfarande så, men lite bättre nu. Jag betalar till mig själv 10.000 kr i månaden i lön från mitt holdingbolag, och de pengarna kommer från Collaboraiton Concepts, dvs bolaget som är ansvarig för Mindpark. Mitt holdingbolag får 20.000 kr i månaden där, så borträknad lönekostnaden (som är totalt ca 14.000 kr i månaden) så bygger jag även en buffert på ca 6.000 kr / månad i holdingbolaget. Utöver det får jag ca 8000 kr i lön från Universitetet, där jag jobbar en dag i veckan. Jag får även ca 1200 kr i lön per månad som styrelsesuppleant i Helsingborg Hamn, det uppdrag jag har som politisk aktiv för Centerpartiet.
Detta är mer pengar än jag gör av med till vardags, så det räcker mer än väl*.
CO2 utsläpp
Har gjort en sammanställning av CO2 utsläpp för mig personligen under året. Detta är dock inte så lätt – de kalkylatorer som finns tar inte helt i beräkning att man tex bor kollektivt (då boende storlek är en faktor tex gör detta lite svårt att ange korrekt). Har skrivit om de olika jag testat, och deras resultat.
Min slutsats: Jag har ett CO2 avtryck på ca 3-4 ton per år. Varav ca 1.5-2 ton kommer från flygresor. Så det ska jag försöka minska ytterligare under 2020 (2019 flög jag 5 ggr). Läs mer i det inlägget om du är intresserad av detaljer!
Gränsen mellan jobb och privat är svår hos mig. 2019 var första cowork-away till fjällen, galet kul och härligt!
Bolagen
Att börja jobba
Hur det går för bolagen, och min roll kopplad till dem, har gått igenom en stor förändring under 2019. Fram tills 2019 har jag alltid varit ungefär lika involverad i varje företag eller projekt. Men under detta året så hände en del grejer som gjorde att jag aktivt gick in och ”började jobba” i Collaborations Concepts – det bolag som står bakom Mindpark och till del E-commerce Park också. Detta har påverkat mig mycket, även om jag tycker det känns ungefär som tidigare.
Anledningen är främst tajming, och att det underlättade en del – och att jag tyckte det var lockande.
Tajming på det sätt att min roll som ledare för en rad olika verksamheter med mycket frihet, som jag ju gjort under åren, nu kunde appliceras i detta bolag – då varje coworkingplats blev ett nytt bolag, men en tydlig platschef. Så upplägget var likt det jag redan gjort i flera år, även om så klart en hel del skillnader också.
Att gå in aktivt underlättade även mycket för en period då det hände mycket i bolaget – Mindpark i Hyllie skulle öppnas, och efter sommaren Mindpark i centrala Lund. Detta pressade organisationen rätt mycket, och att jag skulle lägga mer tid här kändes som något som var viktigt för mig att prioritera.
Men det var så klart också något jag tyckte verkade kul. Mindpark var det andra bolaget jag drog igång, efter Contentor, och har varit något jag har brytt mig om genom alla åren. Att lägga mer tid, och kunna bidra konkret, kändes som en kul sak. Vilket också var viktigt för att fatta beslutet.
Hur har det då gått?
Collaboration Concepts (och alla Mindparks och E-commerce Park indirekt)
Det har under året hänt mycket. Vi har öppnad två nya plaster, i Hyllie i Malmö och i centrala Lund. Förutom att så klart fortsätta utveckla Mindpark i Helsingborg och E-commerce Park (på båda platserna har det hänt väldigt mycket under året med, just för att vi har hög autonomitet så står det verkligen aldrig stilla, utan det händer kul och roliga saker hela tiden)
Det hela har inte varit utan utmaningar dock – i praktiken har antalet team-medlemmar dubblerats under året. Sanna sammanfattar det kort men kompakt här:
Ett galet 2019, som kröntes av att vi vann Best Nordic Coworking Space, vilket var helt oväntat och galet! Väldigt kul!
Utmaningar jag ser är framförallt saker som kommer komma. Det är jätteviktigt att vi är platser där folk trivs – både anställda och så klart alla coworkers och gäster. Men det är svårt att förmedla kultur, mycket sitter i vanor och detaljer. Det tar tid att inse vad som är viktigt och vad som inte är det. Detta har nog varit de största huvudbry för mig under 2019, och jag tror kommer fortsätta vara det.
Sedan är det även andra beslut, så som hur mycket som ska centraliseras i motsats till hur mycket som ska beslutas på varje plats. Detta är en fråga som kommit upp flera gånger under året, och där jag starkt förespråkar att varje plats ska ha hög autonomitet, och kunna bestämma vad man tycker är bäst. Men många saker berör de andra platserna med, och det kräver uppstyrda kommunikationsvägar. Vi har under året påbörjat en rad upplägg kring det, bland annat något som har kommit att kallas ”hattmöten” och andra interna strukturer, för att det ska ske mycket kunskapsdelning. Det hela är väldigt inspirerad av hur jag alltid gjort saker – med väldigt mycket empowerment – samt böcker så som 7 Day Weekend och Reinventing organizations.
En personlig utmaningar under året har även varit att vara närvarande tillräckligt mycket på de olika platserna. Något jag ibland känner att jag inte kan vara, samtidigt som jag inte vill vara för närvarande heller (de ska ju hitta sina egna identiteter). Väldigt svårt att veta vad som är en bra balans där.
Men överlag måste jag säga – så sjukt stolt över allt som har skett här, och hur verkligen alla i teamet kämpat och gjort sitt bästa, även om jag vet det inte alltid har synts eller fått uppskattning. Så kul, så galet, och så stolt! Och så galet att vi nu är så många, och det finns så mycket tankar, driv och engagemang!
Det finns mycket mer att berätta om alla saker kring de olika platserna, organisationen och allt. Jag ska försöka göra det löpande genom tex weeklyreflections, eller via bloggposter under 2020.
Jag brukar ju alltid ha lite siffror med, så här kommer siffror för hur det gått för bolagen i Collaboration Concepts.
Siffror Collab som företgsgrupp
Omsättning 2018/2019: 13,9 mkr (totalt)
Resultat: ca – 680 tkr (ihopräknad över alla bolagen)
Varje enskild plats under verksamhetsåret 2018/2019 (bokslut är sista augusti för verksamheterna)
Mindpark Helsingborg
Omsättning 2018/2019: 7,8 mkr
Antal coworkers: ca 200 st
E-commerce Park
Omsättning 2018/2019: 3,7 mkr
Antal coworkers: 175 st
Mindpark Malmö Hyllie
Omsättning 2018/2019: 1,9 msek (Malmö öppnade i april, så endast 5 månader)
Antal coworkers: ca 75 st
Mindpark Lund
Omsättning 2018/2019: 9 tkr (Lund öppnade 15 augusti, så mindre än 1 månad)
Antal coworkers: ca 50 st
Collab (moderbolaget)
Omsättning 2018/2019: 490 tkr
Teamet i Helsingborg har också skrivit ner reflektioner för året, precis som gjort förra året. Ger en kul inblick i verksamheten och hur det har varit att skala, från deras perspektiv. Jättekul de gjort en sådan sammansställning tycker jag!
Andra saker jag gjort under 2019: varit på event om ehandel ihop med min mor.
Contentor
Contentor, som arbetar med texter för e-handel och översättningar, är det första bolaget jag startat. Här har jag under 2019 varit relativt lite aktivt. Rabie som leder bolaget och hela teamet kring honom har blivit mycket samspelta, och det känns det händer mycket. Extremt kul att se och följa, även om på lite mer avstånd än tidigare.
Här är det för mig mest utmanande att hitta en bra balans i min roll, som delägare och styrelseordförande. Det är lätt att ha tankar och synpunkter, men samtidigt är jag så pass långt ifrån verksamheten (vilket behövs, för jag hinner inte med att vara närmare i dagsläget), att jag måste inse vad som är bra idéer i mitt huvud, och vad som är bra idéer i verkligheten.
Verksamheten har förändrats en del över året, och den har ”levlat upp”, vilket är kul att se! För egen del har vi även förbättrat styrelsemöten under året, och framförallt involverar fler personer i dessa nu, vilket ger bättre information till alla. Något jag tror är superviktigt.
Men annars går Contentor framåt, och visa saker lite bättre än förväntat och visa lite trögare. Det rekryteras en del till bolaget just nu, och det finns stora planer framöver, speciellt när det gäller saker som AI och att göra branschen smartare.
Lite siffror för verksamheten
Omsättning: 20.5 msek
Resultat: 1.6 msek
Antal ord arbetade med under året (ungefär): 40 miljoner ord!
Wellbefy
Wellbefy, som är ett pulsmätningsverktyg för organisationer som vill stärka arbetsmiljön och medarbetares välmående. Med smart och enkelt mät- och analysverktyg som ger stöd till action, vilket hjälper ledare och HR att arbeta proaktivt. Men framförallt skapa en hållbar kultur och organisation som utvecklar, behåller och attrahera medarbetare. Exempel på KPI:er som verktyget hjälper till att stärka är stress, medarbetarskap, ledarskap, NMI och engagemang.
Det är galet vad bolaget har utvecklats under året. Sandra, som är hjärtat i bolaget, har landat massa spännande kunder, både inom offentlig sektor så som Region Skåne och bolag som tänker helt annorlunda kring ledarskap, så som Footway. Tekniken är helt ny nivå, tack vare André som kom in under våren. Och varumärket har verkligen börjat etablera sig, och det börjar komma in många förfrågningar av sig själv. Där har Rebecca gjort många bra insatser. Det går på många sätt väldigt bra. Det som är utmaningen är att det är långa kunddialoger, och att bolaget därför kräft extern finansiering. Enligt prognossen behövs tillskott av kapital under 2020, och det är alltid rätt mycket jobb med det.
Men Wellbefy har varit svårt för min egna del, främst för teamet har gjort ett jättebra jobb, lett av grymma Sandra. Men jag har inte kunnat vara den del i verksamheten som hade varit bäst för bolaget, vilket stör mig. Personligen hade jag här behövt vara mer närvarande under året. Jag hade kunnat bidra genom att få till fler kunder, eller arbeta med kommande investeringsrundor för att snabba på takten och tillväxten. Men jag klarade inte av det.
Rent finansiellt då bolaget inte har fokus på omsättning eller vinst i dagsläget finns det inga direkt meningsfulla siffror att rapportera här. Under 2019 gjordes en mindre nyemission i bolaget, som nu är värderad till strax under 8 miljoner kronor.
Rescued
Detta härliga bolag, som räddar frukt med händerna, har jag själv varit väldigt inaktiv i under 2019. Verksamheten är i en fas nu när det rullar och är ett bolag på riktigt, liknande som Contentor. Med årens lopp har det blivit både ett eget bolag, och fler personer involverade. Det har gjort att jag inte längre har något unikt att bidra med, och nuförtiden är jag inte ens med i styrelsen längre, utan endast en (mindre) delägare.
Dock är detta ett sjukt kul och coolt bolag, som jag är stolt över att ha dragit igång. Men teamet som är på plats nu är starkt, och Johan och Johan, som är de största ägarna sen ett tag tillbaka, har galet mycket planer och tankar. Så mina bästa heja rop till alla där, och jag fortsätter gärna stötta från sidlinjen som nu, men jag vet också alla där är bättre på saker än vad jag är. Ni är grymma!
Som bevis på detta kan teamet stoltsera med att ha blivit årets produkt i kategorin dryck, och att den nylanserade glassen blev årets produkt i kategorin glass. Det är ju rätt galet att kamma hem två priser bara så där!
Lite siffror
Ton räddad frukt: ca 330 ton (!)
Omsättning 2019 (bokslut inte klart än) 15,7 mkr (kan bli högre)
Resultat: svagt negativt (men inte klart än)
Nybryggt och School of Coffee
Detta, som jag insåg förra året är mer en hobbyverksamhet, har börjat växa. Det gäller fortfarande samma sak: att sälja kaffe online, och att arbeta med utbildningar till barista. Det går lite bättre än enligt plan, och omsätta över miljonen senaste verksamhetsåret. Sedan dess är tillväxten ännu bättre, och sept-dec 2019 har omsatt mer än 150% av vad sept-dec omsatte 2018… Men där är några större ordrar som drar upp det lite, som nog inte kan räknas som standard. Men även med det borträknad hade det varit en nästan 100% ökning under den perioden. Och det verka fortsätta hålla i sig.
Detta är egentligen jättekul, förutom att det just är en hobby verksamhet. Det funkar just nu, för det är väldigt automatiserad, och jag behöver lägga ca 15 minuter per dag på det. Men ju mer det växer desto mer sker, så om det fortsätter behöver jag nog anställa någon här. Eller sälja av verksamheten. Vi ser vad som sker.
Då detta är enda bolaget jag just nu äger helt själv, så har jag även valt att vara väldigt transparent här med siffror. Så vill du veta mer i detalj hur det går, kolla in denna fil så ser du siffrorna där:
Open Financials
Lite mer konkreta siffror
Omsättning: 1,1 mkr
Resultat: 140 tkr (bosklut inte helt klart än dock)
Ironiskt nog är jag inte super transparent mot kunder. Här har vi tidigare varit flera personer involverad i denna verksamhet (och jag tog ju över den från några andra som hade den innan mig), men nu är det mer eller mindre bara jag. Ändå pratar jag sällan i egen person när jag mailar med kunder, utan om ”oss”… har aldrig vetat om det är bra eller inte, eller om det inte bara är bättre vara helt ärlig och säga att det är jag bara… Jag vill inte verka för liten eller för oseriös mot kunder, så det blir lätt man tar i (och sedan är det ju fler involverad iom det är lager också, bara att de rent formellt inte arbetar i bolaget, utan är underleverantörer…)
Tar gärna input och tankar här.
Men alla verksamheter går inte bara framåt
Några av de som ändrats är förljande.
Social Business Lab
Denna verksamhet har vi beslutat att lägga på is. Detta, som började med näringslivsuppropet och integratörerna under 2015, har varit några väldigt givande och smått kaotiska (på ett bra sätt) år. Och det har åstadkommit en massa bra saker. Men under 2019 stod det klart att det var det rätt läge att inte fortsätta – vi hade inga naturliga projekt att fortsätta med, och Calle hade redan sedan innan bestämt sig för att flytta till Stockholm.
Vi försökte dra igång projekt i Stockholm med Social Business Lab, men det är jobbigare än man tror att dra igång något på ny ort – trots vi hade nätverk delvis, och trots vi hade den mest erfarna personen i teamet på plats! Det är en lärdom jag inte vill underskatta – att det verkligen kräver mycket att etablera verksamhet på en plats som är längre bort än man själv är till vardags.
Calle och teamet har gjort en jättebra sammanställning på det som har gjorts. “En sista labbrapport”. Läs gärna den!
Slutsatser och lärdomar från SBL
Från rapporten:
“Något som går som en röd tråd genom verksamheten är värdet av den kollektiva intelligens och gemenskap som skapas i nätverk. Ett tips eller ett råd från rätt person vid rätt tidpunkt kan vara avgörande och organiserade nätverk är en bra kanal för att öka sannolikheten för det. Just projekten Sverige 3.0, näringslivsuppropen och Integrationsluncherna har arbetat med två tydliga teser:
att det sker för få samtal mellan insatser som görs (från såväl kommuner, regioner, statliga och ideella organisationer som från näringslivet).
att det skapas många goda effekter och samarbeten genom att sätta människor som är involverade med att driva projekt i samma rum, utan att det i sin tur skapar mer byråkrati eller nya projekt.
Dessa teser har helt klart visat sig stämma. En viktig lärdom är att just inte göra för mycket – sätter du 2, 20 eller 200 drivna personer som har olika engagemang i samma fråga i ett rum kommer otroligt mycket samverkan, förbättringar och effektivare insatser att komma ut.
En annan slutsats är också att det finns mycket engagemang och hjärta i dessa frågor hos många men att insatser ofta lider av “kortsiktig” finansiering, som kan vara 1-3 år, som leder till att det är svårt att få till systematisk förändring på riktigt. Kortsiktig finansiering har dock även fördelar, för det gör att ineffektiva insatser lättare fasas ut.
En annan insikt som följer av det oräkneliga antalet frågor vi ställt av typen “vad behöver du hjälp med?” och “vad kan du bidra med?” är att det finns en så stor vilja att hjälpa varandra. Det är rent utav dumdristigt att inte fråga om hjälp av fåfänga eller liknande svepskäl.”
Campus Webb / Student Network
Denna verksamhet, som arbetar med hemsidor och digital marknadsföring, har jag inte alls gett den kärlek det har behövt under 2019. Bolaget är fortfarande litet, och det har under alla åren gått lite upp och lite ned, med om omsättning mellan ungefär 500.000 och 1 miljon. Under 2019 har bolaget behövt en del tid, för vi bytte verksamhetsansvarig, och när det sker är det alltid en period då min och Annas kunskap och kontakter är viktigare. Tyvärr har både jag och Anna haft ett år med mycket annat som krävt uppmärksamhet, så detta har inte skett så som önskad.
Verksamheten har därför lidit lite av det, och årets siffror är sämre än förväntad.
Antal studenter: 52 aktiva studenter (som har fått lön under senaste verksamhetsåret)
Omsättning: 586 tkr
Resultat: -297 tkr
Andra verksamheter
The Goals
Denna verksamhet är en väldigt spännande verksamhet, men som haft en del utmaningar under året. Målsättningen är att skala appen som finns globalt, till miljontals användare – vilket är väldigt realistiskt, men kräver finansiering.
Det tuffa här har varit att vi trodde finansieringen var i hamn ungefär ett år sedan, i janauri 2019. Men sedan drog sig finansiären, långsamt, ut, vilket gjorde att vi aldrig kunde göra det vi ville göra, och hela året lite har hamnat i limbo och ”försvunnit”. Tufft för en liten verksamhet som detta, och något som har lett till en rad földjeffekter som bara skapar onödigt huvudverk.
Här hade jag som ordförande kunnat göra mer, och ännu mer aktivt arbeta med att hitta fler finansiärer. Men det är svårt att motivera sig när det är mycket annat som kräver uppmärksamhet, och känslan ändå är att ”det är löst”. Men det var det inte.
Floe
Denna förening, där jag också är ordförande, har också fått lida av att jag inte haft den tid jag velat ha. Det finns väldigt mycket potential här, att samla både ehandelsscenen och logistikscenen. Det är två branscher med väldigt mycket gemensamt, och samtidigt inte så ihopkopplad som den borde vara.
Under maj månad gjorde vi Last Mile Hack, som blev super lyckad och just ett exempel på hur mycket det går och finns att göra när det gäller att utveckla logistiken och ehandeln. Extremt uppskattat event.
Men under sommaren och hösten har det stått relativt stilla, och just nu inväntar vi mest planer för nästa år. Så det är relativt stilla, vilket är helt mitt fel. Men min höst har varit för intensiv med annat helt enkelt.
Last Mile Hack var galet kul och spännande möten kom till!
Skåne Startup
Här är jag endast styrelseledmot, så inget stort ansvar. Det har varit ett år som gått bra på många sätt, men i en mindre förening som denna är finansiering den stora utmaningen. Denna har inte gått som förväntat under 2019, vilket har varit lite kämpigt, men Jeremie och Vala har gjort ett väldigt bra jobb givet situationen under året.
Jobb, inte projekt
Utöver att jag nu jobbar i Collaboration Concepts så har jag redan sedan tidigare ett jobb, där jag en dag i veckan arbetar för Lunds Universitet med att stötta entreprenörskap kring Campus Helsingborg, under det som heter VentureLab
VentureLab
Här jobbar jag ju en dag i veckan, vilket har gått förvånansvärt bra. Jag leder ett litet team bestående av två studentmedarbetare också, och de har under året gjort många kul och lite galna event. Last Mile Hack var en av de väldigt involverad i också, och nu under hösten gjordes 3D printing hacket, som var väldigt lyckad med. Utöver det en rad mindre event också.
Siffror för denna verksamhet
Antal studenter som varit på något av våra event: 608 st
Antal rådgivningar av studenter som vill eller driver bolag: 13 timmar
Antal studenter som driver bolag aktivt jag hjälpt under året: 2 st
Antal studenter som gör internships eller jobbar på mindre bolag som jag har koll på under året: 3 st
Saker jag har skalat ner under året
Under året har jag minskat visa engagemang. Detta är bland annat nyföretagarcentrum där jag int längre är i styrelsen. Social Businees Lab som nu ligger på is är också en nerskallning. Jag har även aktivt inte letat upp nya saker, och tackat nej till en rad förfrågningar jag har fått. Här har jag försökt engagera andra istället, som jag tror har mycket potential och som kanske inte lyfts upp än.
Lärdomar från året
En klar och tydligt lärdom från året utöver att inte räcka till, är att jag kan inte vara styrelseordförande i så många saker som jag varit. Det är stor skillnad på att vara ordförande och ledamot i en styrelse (så klart).
En annan utmaning har varit att jag ibland får cred för saker jag inte själv gjort. Tex blev jag nominerad till “Årets Nytänkare” av Øresund Real Estate Awards i febrauri 2019. Utmaningen här var att jag under 2018 och början på 2019 inte hade gjort mycket alls inom detta – det var Sanna och Helene och Rebecka som gjorde allt jobb med att expandera Mindpark. Så det kändes väldigt fel att jag som person skulle bli nominerad för något – när det var andra personer som hade gjort det.
Året jag inte räckte till
Som man kan se så är det flera saker jag känner jag inte har bidragit med som jag borde. Wellbefy hade jag kunnat tillföra mer i en viktig fas, om jag hade haft energin. Campus Webb detsamma, men där har jag känt Anna är en del av det också, vilket mentalt gjort det lite lättare – även om det inte ändrar på faktumet att jag inte har räkt till. Liknande hade The Goals kunnat vara i en helt annan position om jag hade haft närvaron där, och Floe med.
Detta är så klart jobbigt att känna under året, och nu när jag reflekterar på det.
Hur har jag hanterad det? Jag inser jag har hanterat detta på lite olika sätt:
- Försökt acceptera att jag inte räcker till
- Försökt frigöra tid (genom att tex skala ner på annat)
- Försökt stämma av med berörda personer vad som kan förväntas av mig.
Det har gått olika bra. Ibland har det räckt, och ibland inte. Jag har inte hittat någon bättre metod dock.
Det finns helt klart saker att förbättra 2020, både bolagsmässigt och personligt.
*Dock har 2019 varit första året då min låga lön gett mig problem – när Mindpark i Malmö skulle öppna och vi ansökte om alkoholtillstånd där, så krävdes det en del fram och tillbaka innan de godkände den – för att de sade jag levde under deras gränsvärden för vad man kan leva för i Sverige (vilket de vill ha koll på så att man inte har svarta pengar). Men efter mycket om och men så gick det, och de godkände ansökan – vilket var skönt!